Kävin surffailemassa Kuopion kaupungin verkkokirjastossa Sallissa. Etsin PowerPoint aiheista materiaalia reilun viikon päästä olevaa teematiistaita varten, jossa minun pitäisi osata sekä kertoa PowerPointista että keksiä helppoja käytännön harjoituksia. Aineistoa löytyi hakuasanalla PowerPoint 50 kappaletta hakurajausta tekemättä. Näistä 50 kappaleesta 3 on sähköistä kirjaa. En vielä ole ikinä lainannut sähköistä kirjaa. Pelkään, että lainatessa kun pitää antaa sähköpostiosoite, niin koko kirja latautuosi sinne, jolloin sähköpostini tukkeutuisi =8-o. Täysin untuvikko sähköisen kirjan vuokrauksessa siis. Sitä on kuitenkin kokeiltava lähipäivinä.

Minusta Kuopion kirjaston sähköinen asiointi on helppoa. Kirjastokortin lisäksi tarvitaan salasana, jonka pystyy saamaan kirjastossa käydessä. Sen jälkeen pääsee näkemään mitä on varannut tai mitä on lainassa. Varsin kätevää on lainojen uusinta. Sitä teen useamman kirjan kohdalla. Uusiminen käy helposti ja palvelu ilmoittaa mikäli uusiminen ei ole mahdollista eli jos joku on varannut kirjan tai olet uusinut jo niin monta kertaa kun voi uusia. Ilman tunnuksiakin voi käyttää sähköistä palvelua. Sieltä voi selata minkälaista aineistoa kirjastosta löytyy.

Minulle käyttö on jo todella automaattista, että en osaa edes kyseenalaistaa hyödyllisyyttä tai helppo käyttöisyyttä. Graafinen ulkoasu on karu, mutta sillä ei ole väliä kunhan palvelu toimii :)! Ja toiminut on ainakin minun tarpeisiini. Minusta on hyödyllistä se, ettei minun tarvitse joka kerta marssia kirjastoon kun haluan tehdä varauksen, jatkaa laina-aikaa tai etsiä aineistoa. Minulta se säästää aikaa ja energiaa. Sitten kun käyn kirjastossa löydän helposti haluamani kirjan, kun voin sähköisen haun perusteella mennä suoraan sille hyllylle missä kirja on ja kopata sen käteen ja tehdä lainaustoiminnon itse, silloin kun on kiire.

Sen sijaan kun minulla ei ole kiire mielenkiinnosta seikkailen kirjahyllyjen välissä, katselen, tunnustelen ja nuuhkin. Jotain uutta ja mielenkiintoista saattaa löytyä, kuten Agatha Cristien elämänkerta kerran osui käteeni :). Suosittelen lämpimästi. Ja jos jotain kirjaa ei löydy kotikaupungin kirjastossa, olen hyödyntänyt Nilsiän ja Varpaisjärven kirjastoja nopeasti ja helposti. Hakijaksi suostuu yleensä siskoni tai vanhempani. Isäni jaksaa muistuttaa, että "Neiti Etsivä" palauttaa sitten kirjat ajoissa. Ei ongelmaa, aina voi kokeilla uusimista ;).